Uffes korsord


Start

Köp korsord

Korsordsguide
  1 - Skapa rutnät
  2 - Lägg in bild
  3 - Fläta ord
  4 - Skriv ledtrådar
  5 - Lägg in pilar
  6 - Klart
  Tips för flätning
  Tips för ledtrådar
  Inställningar i Excel

Om korsord
  Korsordshistoria
  Korsordskvalitet
  Korsordsspel
  Kul om korsord

Korsordslänkar
  Lexikon
  Geografi
  Namn
  Natur
  Språk

Ladda hem
  Korsord
  Fler...

Kul om korsord

En anekdot från andra världskriget

1944 blev de allierades säkerhetstjänster upprörda när ord som var hemliga kodnamn för militära operationer inför dagen D publicerades i flera korsord i tidningen The Daily Telegraph. Kodnamnen som Utah och Omaha (landstigningsplatser för Dagen D) och Mulberry (topphemliga konstgjorda hamnar) fanns med i korsorden.

Den andra juni, bara två dagar för Dagen D, fanns i korsordet de båda orden Neptune (den marina operationsplanen) och Overlord (kodnamnet för hela invasionen). Nu var måttet rågat, läraren och korsordskonstruktören Mr Dawe arresterades och förhördes. Men man kom fram till att det var en ren tillfällighet att orden förekom i korsorden.

Men 40 år senare avslöjade Dawe att en av hans elever hade snappat upp orden när han umgicks med militärer. När läraren bad sina elever komma på ovanliga ord som han kunde använda i sina korsord hade eleven berättat om de ovanliga orden militärerna slängde sig med...

Korsord på kinesiska, finns det?

Jo, det finns faktiskt korsord på kinesiska men de är inte så vanliga. De är nämligen svåra att konstruera, de är inte heller speciellt roliga att lösa. Kinesiska ord som delar samma tecken är mycket lättare att gissa än hos oss. Kinesiska ord är också oftast enstaviga så det blir inga stora ordflätor. Ett exempel, nedan står det flygplan flygplan (feiji) vågrätt och flygplats flygplats (feiji chang) lodrätt.
kinesiskt korsord

Vad kineserna älskar istället är att lösa ordgåtor som kallas "deng mi" . En ordvits om en fras (ofta homonymer) är då dold i en gåta. Tyvärr är de i stort sett omöjliga att översätta till svenska. Kinesiskan är ett tonalt språk där samma ord ofta betyder olika saker beroende på betoning. T.ex. kan ordet "wen" bland annat betyda lukt lukt eller kyss kyss eller fråga fraga. "Wen" kan också betyda varm, höra, läppar, tecken och förvirrad.


Start |